Kje se nahaja klimatska naprava v avtomobilu?

Klimatska naprava v avtomobilu je običajno nameščena v sprednjem delu vozila, pod pokrovom motorja in za armaturno ploščo. Glavni sestavni deli klimatske naprave so kompresor, hladilnik, uparjalnik, kondenzator in ventilatorji. Tukaj je kratek opis lokacije teh sestavnih delov:

  • Kompresor: Kompresor je običajno nameščen v motornem prostoru, običajno na eni strani, poganja pa ga jermen. Njegova naloga je stisniti hladilno tekočino ali klimatski plin, ki se dovaja v klimatsko napravo.
  • Hladilnik: Pogosto se prav tako nahaja v motornem prostoru, poleg ali pred hladilnikom motorja. Radiator je odgovoren za odvzem toplote iz plina avtomobilske klimatske naprave in njen prenos zunaj vozila.
  • Izparilnik: Izparilnik je sestavni del, nameščen v kabini avtomobila, običajno pod armaturno ploščo ali v bližini prezračevalnih odprtin. Njegova naloga je spreminjanje hladilne tekočine iz plinaste v tekočo obliko in s tem hlajenje zraka v kabini.
  • Kondenzator: Kondenzator je prav tako nameščen v motornem prostoru, običajno na sprednjem delu vozila. Po prehodu skozi uparjalnik hladilna tekočina vstopi v kondenzator, kjer odda toploto okolju in ponovno postane plin.
  • Ventilatorji: Ventilatorji so nameščeni v kabini in v motornem prostoru. Ventilatorji v kabini so odgovorni za to, da potiskajo zrak skozi uparjalnik in distribuirajo ohlajeni zrak v notranjosti vozila. Ventilatorji v motornem prostoru se uporabljajo za hlajenje kondenzatorja.

Pomembno je, da redno vzdržujete in servisirate klimatsko napravo v avtomobilu, vključno s preverjanjem ravni plina za polnjenje klimatske naprave. Tako boste lahko uživali v udobni hladni vožnji, zlasti v vročih dneh.