• Domača stran
  • Blog
  • Ali je pozimi smiselno uporabljati klimatsko napravo v avtomobilu?

Ali je pozimi smiselno uporabljati klimatsko napravo v avtomobilu?

Uporaba klimatske naprave v avtomobilu pozimi je vprašanje, ki med vozniki vzbuja številne dvome. Po eni strani lahko klimatska naprava pomaga ogreti kabino, po drugi strani pa pravijo, da lahko njena uporaba povzroči padec temperature v sistemu in neželene posledice.

Pomaga pospešiti proces ogrevanja avtomobilske kabine, zlasti kadar je zunanja temperatura zelo nizka. V takšnih razmerah lahko klimatska naprava služi kot dodaten vir toplote, kar bo v hladnejših dneh zagotovo prišlo prav.

Klimatska naprava deluje z izmenjavo toplote med hladnim in toplim zrakom; zahvaljujoč mešalniku zraka lahko s klimatsko napravo hkrati ogrevamo in izsušujemo notranjost vozila. To pospeši proces izhlapevanja stekel in pomaga preprečevati ponovno zamegljevanje stekel.
Poleg tega v novejših modelih avtomobilov, ko je dosežena ciljna temperatura v notranjosti, krmilna enota samodejno izklopi kompresor. To preprečuje, da bi se temperatura znižala, in omejuje neželene posledice.

Na koncu bomo opisali nekaj točk, zakaj menimo, da ga je vredno uporabljati, ne le poleti:

  • ogrevanje kabine nam bo omogočilo, da posušimo notranjost vozila, s čimer bomo preprečili zameglitev in pospešili proces izhlapevanja,
  • klimatska naprava preprečuje, da bi se v prezračevalnem sistemu pojavila plesen,
  • redna uporaba klimatske naprave podaljša delovanje sestavnih delov in preprečuje uhajanje.